Diabetul nu e o alegere
Nutricare Clinics – este locul unde poți începe să înveți bunele practici în alimentația care ține sub control diabetul. Nutriția este o parte importantă a unui plan de tratament complet pentru pacianții diagnosticați cu diabet – Nutricare Clinics te ajută să-ți controlezi nivelul glicemiei și să pierdeți în greutate, ceea ce va scădea considerabil de riscul complicațiilor legate de diabet și, cel mai important, menținerea calității vieții.
În trecut, planurile de masă pentru persoanele cu diabet erau foarte restrictive.
Lucrurile sunt diferite acum. Nu există o dietă comună care să se potrivească tuturor pacienților cu diabet zaharat. Fiecare organism reacționează diferit în raport cu alimentația. Aici intervine dieteticianul care creează planuri nutriționale personalizate în funcție de elementele caracteristice fiecărui pacient.
Educaţie
Diabetul reprezinta un grup de afectiuni metabolice, aparute ca urmare a unor defecte in secretia de insulina. Educatia despre diabetul dumneavoastra este foarte importanta. Cu cât ai mai multe cunoștințe despre boală cu atât vei reuși să o gestionezi mai bine, evitând astfel complicațiile. . O gestionare corespunzătoare a bolii nu este posibilă, însă, fără o alimentație corectă.
A mânca sănătos
Pentru a vă controla nivelul de glucoză din sânge, trebuie să aveți obiceiuri alimentare sănătoase. O dietă sănătoasă are și alte beneficii,cum ar fi scăderea în greutate. Chiar și pierderea câtorva kilograme poate face o diferență majoră în starea generală de sănătate. Alimentația sănătoasă îți poate îmbunătăți glicemia, tensiunea arterială și nivelul colesterolului.
Bolnavul de diabet are nevoie de un plan de masă personalizat. Un plan de masă corect, alcătuit pentru nevoile specifice ale pacientului prevede în detaliu orele de masă, cantitățile care trebuie consumate, alimentele specifice pentru mese și gustări. Este esențial consumul unei varietăți de legume, fructe și alimente sănătoase. Planul de masă poate include zahăr, sare și grăsimi saturate, dar într-un mod care se încadrează în planul general.
În cazul în care pacientul este și sub tratament medicamentos sau cu insulină, planul de masă ar trebui să aibă aproximativ același număr de calorii în fiecare zi. Mesele trebuie să fie distanțate pe parcursul zilei. Este important să nu se renunțe sau să se dubleze
În cazul pacienților diagnosticați cu diabet, rolul dieteticianului este unul important deoarece are responsabilitatea elaborării unui plan de masă personalizat în care să țină cont de restricțiile la care trebuie supus pacientului fără să-i altereze acestuia foarte mult preferințele alimentare.
Reducerea riscului
Pentru a păstra o stare de sănătate în cazul diabetului, este importantă reducerea riscului de a dezvolta probleme. Există câteva măsuri pe care le poți lua reduce riscul. Menținerea unei greutăți sănătoase, menținerea unei alimentații active și sănătoase te pot ajuta să controlezi valorile glicemiei, tensiunii arteriale și colesterolului în intervalele recomandate. Examinarea anuală a ochilor, examinarea frecventă a picioarelor, vizita în mod regulat la medic și renunțarea la fumat sunt câteva dintre aceste măsuri.
Cheia pentru sporirea șanselor de succes este elaborarea unui plan nutrițional realist stabilirea unor obiective realiste. Începe cu o schimbare în dietă și cu mișcare regulată. Pierderea sustenabilă în greutate nu se va întâmpla peste noapte.
Este posibil să fie nevoie de schimbări în ce și cât mănânci dar dieteticianul te va ajuta să adopți un plan alimentar sănătos și flexibil. În plus, vei învăța principiile unei alimentații sănătoase:
- Cum sa mâncăm o varietate de alimente, inclusiv legume, cereale integrale, fructe, produse lactate , grăsimi sănătoase și carne slabă și/ sau înlocuitori de carne.
- Ce înseamnă și cât înseamnă porția corectă, în încercarea de a nu mânca prea multă mâncare.
- Încercarea de a nu mânca prea mult dintr-un singur tip de mâncare.
- Distribuirea meselor în mod echilibrat pe tot parcursul zilei.
- Câte mese sunt indicate într-o zi, fără sa sărim peste mese.