Inevitabil, când vine vorba de un stil de viață sănătos, de cure de slăbire sau de un stil echilibrat de nutriție apar în discuție, ele, caloriile. De obicei, sunt principalul nostru „dușman” căruia trebuie să-i diminuăm din „efective” astfel încât să ajungem la greutatea pe care ne-o dorim Totuși, lucrurile nu stau char așa. Caloriile sunt vitale pentru corpurile noastre. Bineînțeles, ca orice exces și excesul de calorii vine cu efecte negative.
Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă caloriile putem să le definim ca fiind cantitatea de căldură necesară pentru a crește temperatura unui ml de apă cu un grad Celsius. Astfel, caloriile pe care le asimilăm din mâncare furnizează energie, sub formă de căldură, de care corpul are nevoie pentru a funcționa. Practic, caloriile sunt combustibilul indispensabil de care corpul uman are nevoie. Multe diete se bazează pe diminuarea numărului de calorii pentru a reuși scăderea în greutate.
Alimentele pe care le consumăm se transformă în energia care ne alimentează corpurile. Alimentația sănătoasă furnizează calorii sau energie și nutrienți importanți pentru oase puternice, mușchi puternici și organe interne care funcționează la parametri optimi. Nu toate caloriile sunt benefice. Există „caloriile goale” care provin din alimentele bogate în sare, zahăr și grăsimi. Aceste nu au valoare nutritivă.
Măsurarea conținutului de calorii
Primul sistem de măsurare a numărului de calorii din alimente a fost dezvoltat la începutul secolului XX de către Wilbur Olin Atwater, un chimist american care s-a concentrat pe cercetarea nutriției umane și a metabolismului. Acest sistem reușea să contabilizeze caloriile dintr-un aliment atribuind fiecărui gram de proteină 4 calorii, 9 calorii pentru fiecare gram de grăsime și 4 calorii pentru fiecare gram de glucide. Mai târziu au fost introduse în calcul și fibrele cărora li s-a acordat câte 2 calorii pentru un gram. De asemenea, alcoolului i-au fost atribuite 7 calorii.
Sistemul propune ca determinarea numărului de calorii să nu se măsoare prin arderea alimentului ci prin contabilizarea caloriilor rezultate din elementele sale componente, respectiv proteine, grăsimi, glucide și alcool.
Cu ajutorul metodei Atwater, putem determina foarte ușor numărul caloriilor din alimentele pe care el consumăm. Trebuie doar să citim etichetele produselor pe care le consumăm. Acolo vom regăsi toate informațiile legate de componența alimentului, în funcție de care poate fi calculat aportul caloric. De cele mai multe ori, numărul de calorii este menționat pe etichetă. Atunci, metoda Atwater poate fi folosită ca o verificare a datelor de pe etichetă.
Cum determină caloriile acumularea kilogramelor?
Corpul consumă atâtea calorii câte are nevoie pentru a-și îndeplini funcțiile vitale și activitățile de zi cu zi. În cazul în care asimilează mai multe calorii decât consumă, le pune de-o parte pentru „vremuri grele”, transformându-le în grăsime. O anumită cantitate de grăsime, respectiv rezervă de energie este importantă, dar excesul duce la probleme de sănătate grave.
Astfel, pentru a preveni creșterea stocului de calorii și, implicit a creșterii volumului de grăsime din corp, înțelegerea nevoilor calorice curente este primul pas către adoptarea unei diete și, implicit a unui stil de viață sănătos. Există online o serie de formule și aplicații care pot calcula necesarul de calorii în funcție de funcțiile biologice ale organismului, activitatea fizică și alte variabile. Chiar dacă aceste calculatoare pot oferi o imagine de ansamblu, o discuție cu un dietetician este recomandată pentru stabilirea corectă atât a necesarului de calorii, cât și a modului de asimilare a lor pentru a obține un impact pozitiv cât mai bun asupra organismului.
În principiu, un consum normal de calorii se situează între 1.000 și 2.000 de calorii pe zi, dar fiecare organism este diferit, de aceea determinarea unui consum personalizat este un pas important pentru o dietă sănătoasă indiferent dacă obiectivul este eliminarea kilogramelor în plus, sau orientarea către un stil de viață sănătos.