Sărbătorile de Paște sunt o ocazie bună de odihnă, de relaxare, de timp petrecut împreună cu familia, dar și o perioadă în care tentațiile culinare sunt mari, iar problemele cauzate de excese sunt frecvente. Este greu să nu guști din preparatele delicioase pregătite cu drag de mama sau de bunica, dar poți contracara efectele negative ale stilului de alimentație specific sărbătorilor respectând câteva măsuri de precauție simple și la îndemână.
Cuvântul de ordine este moderația dar, pentru a-ți forma o imagine mai clară asupra măsurilor de precauție pe care ar trebui să le iei, le vom puncta în continuare.
Evită mâncărurile grase
Chiar dacă mâncărurile tradiționale românești pentru Paște sunt extraordinar de gustoase sunt și foarte grase. Această grăsime pune o presiune crescută asupra ficatului și a bilei, ceea ce va îngreuna digestia și va crea senzații de disconfort. Este recomandat să consumi grăsimi, inclusiv prăjeli, în cantități mici și să le echilibrezi cu garnituri care conțin legume din abundență sau salate.
Atenție la consumul de zahăr
Pe lângă mâncărurile grase, un alt element al tentației cu potențial nociv pe care îl găsim pe masa de Paște sunt dulciurile. Consumul de zahăr și grăsimi saturate crește riscul apariției diabetului, a dezvoltării bolilor cardiovasculare, a dezvoltării obezității precum și a altor afecțiuni. Bineînțeles, riscul este unul ridicat în momentul în care se consumă în exces și pe termen mediu și lung. Totuși pentru a evita disconfortul digestiv în perioada sărbătorilor, este recomandată moderația și la „capitolul” dulciuri.
Consumă alcool cu moderație
Un pahar de vin merge bine cu preparatele de pe masa de Paște. Limitează-te la un pahar. Ideal ar fi să fie un vin roșu, sec, fără adaos de zahăr. Vinul alb poate provoca acid în acest context al unui aport alimentar bogat. De asemenea, nu sunt recomandate băuturile tari deoarece vor supune ficatul unei presiuni suplimentare.
Ajută digestia
Cafeaua, ceaiurile calde și fructele contribuie la menținerea unei digestii sănătoase chiar și în condițiile unei alimentații excesive. Așadar, între mese ai grijă de digestie și ajută-o cu unul dintre aceste trei elemente.
Hidratează-te
Hidratarea este extrem de importantă, așa că nu o neglija. Efortul organismului în această perioadă este unul considerabil pentru a digera mâncărurile, așa că va avea nevoie de o hidratare corespunzătoare pentru a face față provocărilor.
Nu uita de mișcare!
Este recomandat să faci cel puțin o plimbare pe zi. Dacă ești o fire sportivă și ai un program activ, nu renunța la turele de alergare sau la antrenamentele la sală. Chiar dacă le faci într-un ritm mai moderat, este important să dai ocazia corpului să consume caloriile în exces pe care le-a asimilat.