De ce pe timpul verii?
Odata cu venirea verii apar si arsurile solare sau chiar daca nu apar arsuri si aveti un ten mai rezistent la soare, pielea dumneavoastra tot se va confrunta cu o deteriorare cauzata de razele soalare UV. Din fericire si printr-o alimentatie bogata in licopen vom putea diminua efectele negative ale razelor solare.
Ce este licopenul?
Licopenul este un carotenoid care se gaseste in multe legume si fructe, cum ar fi rosiile, pepenele verde si grapefruitul. Licopenul este cel mai abundent carotenoid din sangele uman. Cercetarile au aratat ca este excelent la distrugerea radicalilor liberi. Acest lucru ajuta la prevenirea deteriorarii lipidelor si a proteinelor din celule si ADN.
De ce sa ne protejam?
Mai pe scurt, motivul pentru care suferim de arsuri solare este datorat actiunii razelor solare UV care ajung la diferite straturi ale pielii si le afecteaza. Profunzimea in care razele UV vor patrunde in piele este in functie de lungimea de unda, structura ei, dar si de pigmentarea pielii. Cu cat lungimea de unda este mai lunga cu atat mai adanc va patrunde in straturile pielii. Razele UVA ajung la nivelul dermei iar razele UVB vor afecta stratul superior al pielii si anume epiderma. Razele UVA pot duce la imbatranirea pielii si la dezvoltarea celulelor canceroase, in timp ce razele UVB pot cauza arsuri solare.
Ce este foarte important de retinut la licopen este ca el este foarte eficient la distrugerea radicalilor liberi care se deplaseaza in tot corpul, asadar acesta ne va ajuta in combaterea inflamatiei datorata razelor solare.
Din cauza potentialului antioxidant al licopenului, cercetatorii au analizat efectul asupra arsurilor solare, deoarece acestea cauzeaza aparitia de radicali liberi. Intr-un studiu cercetatorii au impartit 22 de adulti in 2 grupe si anume o grupa care a consumat 40 de grame de pasta de tomate si 10 gr de ulei de masline acesta era grupul de interventie si un grup de control care a consumat doar 10 gr de ulei de masline. Apoi au expus participantii la lumina UV. Folosind probele de sange s-a observat ca grupul de interventie avea cu pana la 20% mai mult licopen in sange. Ei au mai observat ca dupa 10 saptamani grupul care a consumat pasta de tomate a avut cu aproximativ 40% mai multa protectie la actiunea razelor UV in comparatie cu grupul de control.
Mentionam ca aceste rezultate cu toate ca sunt foarte bune si optimiste, in privinta consumului de licopen este de retinut ca a participat la acest studiu doar un grup mic de persoane, asadar ar fi indicat sa se faca cercetari pe un esantion de dimensiuni mai mari pentru a vedea daca se vor obtine rezultate similare. Mai exista si alte studii care par sa confirme aceste rezultate, dar si acestea au fost facute pe esantioane destul de mici, asadar au limitari similare.
Surse bune de licopen
Asadar am vazut ca licopenul ne-ar putea fi de ajutor in protectia solara, dar si daca nu ne ofera o protectie suplimentara fata de razele solare, alimentele bogate in licopen abunda in antioxidanti si ar trebui incluse in alimentatia zilnica.
Licopenul se gaseste din abudenta in rosii si pepene verde alimente care sunt usor de cumparat in aceasta perioada a anului gasindu-le atat la supermarketuri prin piete si chiar la coltul blocului. Este interesant de stiut ca licopenul este stabil la procesele termice, asadar prin gatire acesta chiar devine mai usor de asimilat de catre corpul nostru deci puteti sa furnizati corpului dumneavoastra cantitati importante de licopen consumand pasta de rosii si ketchup.
Concluzia finala
In momentul de fata mai trebuie facute cercetari, iar din cauza aceasta nu putem spune in mod concret ca licopenul te va proteja de soare. Si chiar daca ar fi asa tot nu va fi suficient pentru a ne proteja in mod corespunzator din acest motiv este important sa folosim crema cu protectie solara cu un SPF de inalta protectie, sa stam la umbra si sa purtam haine de protectie, cum ar fi o palarie de soare. De asemenea este important sa retinem ca atunci cand consumam alimente bogate in licopen noi ne vom lua si alte beneficii sinergetice ale acestora. Astfel ca in timp ce rosiile ne aduc o protectie suplimentara a pielii fata de razele UV aceastea ne mai ofera o varietate de substante nutritive cum ar fi vit C, polifenoli, flavonoli, Vit B6, folat, potasiu si lista inca mai poate continua.
Cu cele mentionate mai sus, speram ca veti continua sa incorporati in alimentatia dumneavoastra legume si fructe cat mai divers colorate, deoarece corpul dumneavoastra va avea beneficii diverse in urma consumarii acestora.