În primul rând ar trebui să fim siguri că avem un sistem imunitar bine pus la punct.
De ce este esenţial să avem un sistem imunitar sănătos?
Conform definiţiei date de Institutul Naţional de Sănătate din America, sistemul imunitar este reprezentat de o reţea de celule din întregul corp care lucrează împreună pentru a preveni sau pentru a limita infecţia cu diferiţi agenţi patogeni (cum ar fi bacteriile, viruşii chiar şi noul coronavirus) şi este o parte importantă în prevenirea alergiilor și a cancerului.
Pentru a funcționa corect, sistemul dumneavoastră imunitar necesită mai mulți nutrienți pe care îi puteți obține din dieta dumneavoastră zilnică. Acești nutrienți includ proteine, vitaminele A, C și E, plus mineralele zinc și fier. Mai trebuie ţinut cont şi de consumul de probiotice. Acestea sunt nişte bacterii prietenoase care se găsesc în anumite alimente şi pot ajuta la echilibrarea florei din sistemul digestiv, acestea nefiind substanţe nutritive, dar sunt totuşi utile.
O dietă echilibrată ar trebui să conţină alimente care să ne asigure toţi nutrienţii şi probioticele de care avem nevoie. O parte din alimentele care necesită să fie într-o dietă echilibrată le găsiţi în articolele publicate pe pagina de facebook NUTRICARE Clinics sau pe site-ul www.nutricareclinics.ro.
8 sfaturi pentru a vă îmbunătăţi imunitatea
1. O alimentaţie sănătoasă şi echilibrată, dieta dumneavoastră fiind foarte importantă. Dacă alimentaţia dumneavoastră conţine toţi micro şi macro nutrienţii necesari, sistemul dumneavoastră imunitar va fi menţinut în formă. O parte dintre aceste alimente ar fi citircele, ardeii, broccoliul, usturoiul, ghimbirul, spanacul, iaurtul, migdalele, turmericul, ceaiul verde, papaya, kiwi, carnea, seminţele şi fructele de mare.
2. Consumul de probiotice: probioticele te vor ajuta să-ţi îmbunătăţeşti sistemul imunitar şi vor reduce riscul de apariţie al infecţiilor. În acest caz putem consuma iaurt pentru a ne procura probioticele necesare şi o parte din necesarul zilnic de proteine, zinc şi vitamina A.
3. Nu fumaţi! Fumatul poate slăbi sistemul imunitar şi va face organismul predispus la infecţii.
4. Evitaţi consumul excesiv de alcool. Se consideră că alcoolul consumat în exces va afecta sistemul imunitar şi vă v-a predispune la infecţii.
5. Consumaţi suficient zinc sau un supliment cu zinc. Recomandarea pentru toate grupele de persoane, mai ales pentru cele în vârstă este să consume zilnic alimente bogate în zinc, unele dintre aceste alimente sunt fructele de mare, carnea, ciupercile, leguminoasele ( de exemplu o porţie de hummus conţine peste 10% din necesarul zilnic de zinc), seminţele, oleaginoasele şi cerealele integrale. După cum se observă, o alimentaţie echilibrată ne va aduce necesarul zilnic de zinc nefiind necesar consumul de suplimente alimentare.
Totuşi, în cazul în care necesarul recomandat de zinc nu poate fi îndeplinit prin alimentaţie, se recomandă să consumaţi un supliment cu zinc. În unele studii s-a observat că prin consumarea unui supliment cu zinc, începând cu primele 24 ore de apariţie a răcelii, se va reduce durată. Suplimentele cu zinc se pot folosi zilnic în scop profilactic la copii pentru a reduce incidenţa de apariţie a răcelilor.
6. Dormiţi suficient. Pentru a avea un sistem imunitar eficient trebuie să dormim suficient timp astfel încât corpul să se refacă.
7. Rămâneţi activi. Studiile au arătat că o activitate de nivel moderat ne va aduce beneficii majore în menţinerea unui fizic şi psihic sănătos.
8. Relaxaţi-vă şi gestionaţi stresul. Stresul poate suprima sistemul imunitar, împiedicându-l să funcţioneze la cote maxime. Încercaţi să vă faceţi timp pentru relaxare şi să aveţi parte de activităţi distrative.
Surse de informare:
https://www.niaid.nih.gov/research/immune-system-overview
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/foods-that-boost-the-immune-system#ginger
https://www.verywellfit.com/foods-good-for-your-immune-system-2507173