Citricele vor fi subiectul articolului din această săptămână. Aceste fructe sunt destul de comune şi se găsesc în abundenţă în zilele reci de iarnă. Pe lângă aroma şi culoarea deosebită, citricele furnizează organismului nostru şi foarte mulţi nutrienţi. În categoria citricelor comune includem următoarele fructe: lămâile, portocalele, grapefruiturile, mandarinele şi clementinele.
În următoarele rânduri vom descrie o serie de beneficii aduse de consumul citricelor, dar şi câteva contraindicaţii.
Citricele reprezintă o sursă bogată de vitamina C şi alţi micronutrienți. Într-o singură portocală avem toată vitamina C necesară pentru o zi întreagă. Această vitamină întăreşte sistemul imunitar şi menţine elasticitatea pielii. De asemenea, aceste fructe conţin şi alte vitamine şi minerale, cum ar fi o parte din complexul de vitamina B, potasiu, fosfor, magneziu şi cupru.
Citricele sunt şi o sursă bună de fibre. O portocală de dimensiune medie conţine 4 grame de fibre. Acestea au mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătăţirea sănătăţii digestive şi facilitarea pierderii în greutate. În particular, portocalele conţin o cantitate mai mare de fibre solubile care ajută la scăderea nivelului de colesterol.
Citricele au un conţinut scăzut de calorii, ceea ce le face o alegere inteligentă pentru persoanele care doresc să îşi menţină silueta sau să scadă din greutate.
Conform unor studii, consumul de citrice ar putea ajuta împotriva riscului de apariţie a cancerului pulmonar, esofagian, pancreatic, de stomac şi de sân. Bineînţeles, sunt necesare mai multe studii pentru a putea confirma cu siguranţă aceste beneficii.
Contraindicaţiile consumului de citrice
Consumul în cantităţi mari poate cauza apariţia cariilor dentare. Această problemă provine din faptul că acidul din citrice erodează smalţul dinţilor. Această cauză reprezintă un risc în mod special pentru persoanele care folosesc ca mod de hidratare apa cu lămâie consumată prin înghiţituri mici şi regulate pe parcursul unei zile.
Este necesar să aducem în discuţie şi faptul că sucul de citrice şi fructul în sine nu au aceleaşi beneficii. Acest lucru se datorează faptului că într-un pahar de suc sunt mai multe zaharuri şi mai puţine fibre decât un fruct întreb. Aşadar, prin consumul sucului vom avea parte de mai multe calorii.
Grapefruitul şi sucul obţinut din acest fruct ar putea interacţiona cu anumite medicamente. Aşadar, consumul acestuia ar putea avea consecinţe nu tocmai plăcute în momentul în care se consumă şi anumite medicamente în acelaşi timp. Aici facem referire la medicamentaţia administrată pentru afecţiunile cardiovasculare.
În general, citricele sunt alimente sănătoase care nu conţin prea multe calorii, dar bogate în vitamine şi diferiţi nutrienţi care aduc numeroase beneficii organismului. Majoritatea oamenilor ar putea adăuga mai multe fructe de acest tip în dieta zilnică, în special în sezonul rece.