Hrănirea sănătoasă poate să fie o adevărată provocare în momentul în care preluăm informaţiile despre acest subiect de pe internet sau de la televizor. Lucrurile se pot schimba în momentul în care alegeţi să apelaţi la un dietetician care va dezvolta un plan de alimentaţie sigur şi realist pe care să-l puteţi urma pe termen lung.
Pentru a vă ghida şi pentru a vă motiva nutriţionistul-dietetician va folosi metode creative care vor fi de ajutor în planificarea meselor şi organizarea cumpărăturilor de la supermarket sau piaţă.
Viitori pacienţi trebuie să acorde o atenţie sporită în momentul în care doresc să treacă pragul unui cabinet de nutriţie. Oricine se poate numi nutriţionist, dar doar o persoană care a absolvit o facultate cu specializare pe nutriţie din cadrul unei universităţi şi care a finalizat mai multe niveluri de educaţie poate fi numit nutritionist-dietetician.
Doriţi să slăbiţi sau să creşteţi în greutate? Sunteţi însărcinată sau vă planificaţi o viitoare sarcină? Aveţi un copil mai mic sau chiar un copil adolescent? Căutaţi să vă menţineţi sănătoşi la o vârstă mai înaintată? Eşti un atlet care caută să-şi îmbunătăţească performanţele? Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care oamenii ar trebui să fie sfătuiţi doar pe baze ştiinţifice de către un Dietetician.
10 Motive pentru consultarea unui dietetician
- Vrei să-ţi controlezi mai bine diabetul zaharat, tensiunea arterială sau alte boli cronice
Un Dietetician vă poate ajuta să înţelegeţi starea dumneavoastră şi cum ar putea fi afectată aceasta de către alimentele pe care le alegeţi. În plus, nutriţionistul-dietetician lucrează împreună cu dumneavoastră pentru a crea un plan alimentar care să conţină substanţele nutritive necesare pentru afecţiunea dumneavoastră. - Aţi avut sau doriţi să vă faceţi o intervenţie chirurgicală gastrică (bypass, gastric sleeve s.a.m. d)
Din moment ce stomacul dumneavoastră va putea face faţă doar la porţii mici de mâncare după intervenţia chirurgicală, un dietetician vă poate ajuta să faceţi modificări planului de alimentaţie astfel încât acesta să vă ofere toţi nutrienţii necesari. - Aveţi probleme digestive
Colaborând îndeaproape cu dvs. și cu medicul, un nutriționist dietetician vă ajută să vă ajustați dieta. Îndrumându-vă vă poate ajuta să faceți alegeri care să nu vă agraveze starea. De exemplu, limitarea alimentelor prăjite sau a băuturilor cu cofeină și cele carbogazoase. - Sunteţi însărcinată, încercaţi să rămâneţi însărcinată sau sunteţi o proaspătă mamă.
Faceți cunoștință cu un dietetician pentru a vă asigura că obțineți substanțele nutritive de care aveți nevoie pentru o sarcină sănătoasă. Și, după ce copilul vine, un nutriționist dietetician vă poate ajuta să vă asigurați că obțineți substanțele nutritive de care aveți nevoie pentru dvs. și pentru copilul dumneavoastră.
Nu știți ce puteți mânca din cauza bolii celiace, a alergiilor alimentare, a intoleranței la lactoză sau a unei alte afecțiuni? Este ușor să fiți copleșiți de ceea ce credeți că nu puteți mânca. Și asta poate duce la o dietă plictisitoare care nu dă corpului vostru nutriția de care are nevoie. Un dietetician vă poate învăța strategii privind identificarea alimentelor de evitat și pentru a vă ajuta să găsiți substituții pentru a menține dietă echilibrată și gustoasă. - Adolescentul tău are probleme cu alimentația și mâncarea sănătoasă
Ca parte a echipei de tratament, dieteticianul consiliază persoanele cu tulburări de alimentație cum ar fi anorexia și bulimia. - Vreţi să mai pierdeţi sau să mai creşteţi în greutate
Acele diete care promit că o să slăbeşti într-un timp foarte scurt sau o să creşti în masă musculară foarte repede, de obicei nu au nici o bază ştiinţifică şi în cel mai rău caz acestea pot să dăuneze grav sănătăţii şi să producă efecte iremediabile. Un dietetician vă poate recomanda surse de calorii pentru a creşte în greutate într-un mod sănătos sau să stabiliţi un plan alimentar personalizat pentru a pierde din greutate, inclusiv modificări ale stilului de viaţă şi ale activităţii fizice. Toate acestea în timp ce consumaţi încă aproape toate alimentele preferate. - Ai grijă de un părinte care înaintează în vârstă
Un dietetician vă poate ajuta la interacțiunile alimentelor cu medicamentele, hidratarea adecvată, dietă specială pentru hipertensiune arterială și în privinţa educării în legătură cu schimbarea gustului în procesul de îmbătrânire. - Doriți sfaturi practice despre stilul de viață
Aveți nevoie de ajutor să “filtraţi” articolele despre nutriţie pe care le găsiţi pe internet. Aflați cum să citiți etichetele la supermarket, să descoperiți că un mod sănătos de alimentare poate să fie şi ieftin, să învăţaţi cum să luați o masă festivă fără ca să vă distrugeţi planul de alimentație și cum să rezistați ispitelor culinare de la locul de muncă. După ce dieteticianul a aflat despre istoricul sănătății dumneavoastră, alimentele preferate, obiceiurile alimentare și de exerciţii fizice, un dietetician vă va ajuta să vă stabiliţi obiectivele și cum să le acordaţi prioritate. Vizitele de urmărire se vor concentra pe întreținerea și monitorizarea progresului. - Vreți să vă îmbunătățiți performanța în sportul pe care îl practicaţi
Un dietetician vă poate ajuta să stabiliți obiectivele pentru a obține rezultate – indiferent dacă vă pregătiţi pentru un maraton, schi sau jogging cu câinele dvs. - Realizaţi cât este de important să vă hrăniţi familia cu alimente sănătoase dar dumneavoastră nu aveţi timp pentru documentare sau nu gătiţi.
Un nutriționist dietetician vă poate învăța cum să planificați și să preparați mesele într-un mod simplu, sănătos și convenabil.